Alcohol verslaving wanneer heb je dat?

Wat is precies een alcoholverslaving? Ben je al verslaafd als je elk weekend gaat stappen? Want laten we eerlijk zijn de millennials generatie kan er wat van die, roken, drinken en feesten elk weekend, maar betekent dat zij dan ook verslaafd zijn?

De fases van verslaving

Iedere verslaafde doorloopt dezelfde soort fases al ervaren ze het wel ieder op een andere manier, doordat iedere persoon uniek is. Voordat je daadwerkelijk verslaafd bent doorloop je drie tot vier fases. De experimenteerfase, waar gebruikt wordt uit nieuwsgierigheid is de eerste fase. Na de experimenteerfase volgt het sociaal gebruik, hier beheerst het niet je leven, maar is er wel sprake van regelmatig gebruik dat is de fase van sociaal gebruik. Als het gebruik wel je leven gaat beïnvloeden en je niet meer functioneert zonder te gebruiken dan ben je verslaafd en zit je in de laatste fases. 

Wat is een verslaving?

Er wordt pas echt gesproken van een verslaving wanneer je niet meer zonder kan en het je leven beïnvloed. Vaak gebruikt de verslaafde dan alleen nog maar om te voorkomen dat ze last krijgen van afkickverschijnselen, er wordt dan gesproken van overmatig gebruik. Voor iedere persoon is een verslaving anders het kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Het is daarom belangrijk dat er zorg op maat wordt geleverd voor een verslaafde. Iemand die wil stoppen met alcohol drinken heeft ander soort begeleiding nodig dan iemand die drugs gebruikt.

Waar kan je terecht als je verslaafd bent?

Een verslaafde heeft zorg op maat nodig. In Nederland zijn er diverse klinieken die specialistische zorg aanbieden. De verslaafde gaat dan een traject in samen met de hulpverleners, het traject is op maat gemaakt en voor iedere verslaafde kan dat er anders uitzien.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *